This website requires cookies to provide all of its features. By using our website, you agree to our use of cookies - Learn more - Hide this message

Vacuümvormen

Vacuümvormen is een productiemethode om uit een vlakke kunststofplaat een nieuw product te maken. Dit product kan een productdrager, tray, een bak of een deksel zijn. De plaat wordt verwarmd en tegen de mal gezogen. Na afkoeling behoudt de plaat de vorm van de mal en is een nieuw product gemaakt. Het product, zoals een bak of tray, wordt vervolgens met een stansmes, lintzaag of frees losgemaakt van de plaat. Het overblijvende plaatmateriaal wordt versnipperd om er nieuwe platen uit te extruderen.


De plaat wordt in de machine geklemd, verwarmd en als een luchtbel opgeblazen. Vervolgens komt de mal omhoog en wordt de lucht uit de machine gezogen. De kunststof voegt zich om de mal. Nadat het product afgekoeld is gaat de mal weer naar beneden en wordt de plaat uit de machine genomen.

Omdat de krachten die vacuümvorm mallen hebben te doorstaan maar een fractie zijn dan die spuitgietmallen hebben te verdragen, zijn ze ook zo'n 80% goedkoper. Vacuümvormen loont meestal bij series vanaf 250 eenheden.

Trays en inserts voor kunststof bakken

Meestal dient een bak met een vacuümgevormd interieur als productdrager. De bak zorgt voor stapelbaarheid, het interieur positioneert en beschermt de te vervoeren onderdelen. Dit is relatief duur, er moet voor één verpakking twee keer geproduceerd worden. Daarom investeerden we in vacuümvorm mallen met wisselstukken, die beide functies in zich verenigen. Voorbeeld afbeelding linksonder: transportbak met vacuümgevormde productdrager.

Voor het maken van taaie, slagvaste producten nemen we polyethyleen, als vormvastheid en precisie belangrijk zijn, kiezen we meestal (recycle) ABS. Voorbeeld afbeelding rechtsonder: de "BagageTUB", bedoeld om 'moeilijke' bagage zoals beautycases of rugzakken, op lopende banden probleemloos te vervoeren. 900 x 550 mm, uit HDPE, valbestendig en vrijwel onbreekbaar, o.a. gebruikt door Amsterdam Airport.

bagagetray schiphol

Copyright © 2022 Engels. All rights reserved.